torsdag 18 juli 2013

Jag gnider hellre in mig med brännässlor...

Än fortsätter den här diskussionen, sa jag till barnet som försökte tjata hål i huvudet på mig. Sen smet jag ner till grannarna en stund för att komma ifrån. Ibland är det bättre fly än illa fäkta... På kvällskvisten pratade vi om det och det blev riktigt riktigt bra. Ibland behöver barn extrem tydlighet men det är otroligt viktigt att reda upp saker i efterhand. Fundera lite tillsammans över hur saker kunde bli som de blev... Le åt oss...

Idag är en annan dag. Bakar lite bröd och 5/6 av familjen tänker åka och titta på Trästocksfestivalen.

Inte för att det här någonsin kommer att bli någon matlagnings/skrytblogg heller men ett extremt praktiskt kalljäst brödrecept kan jag ju bjuda gamla och nya läsare på.

Kaosmorsans Kanonbröd
Det behövs är en bunke, något att röra om med, någonstans att "vända upp" degen på mjöl, blomspruta, en plåt med bakplåtspapper och en ugn

3 ärter jäst
5 dl kallt vatten
lite mindre än 1 msk salt
rör ut så att jästen och saltet löser upp sig

rör i mjöl tills det känns som en deg
lägg in bunken i en plastpåse och låt stå mellan 2 och 18 timmar. Någon gång under den tiden brukar man ju hinna baka. Ju längre tid, desto mer likt surdegsbröd blir det.

När du har tid att grädda lägg mjöl på en bänk och skrapa ut degen (försök att vara rädd om bubblorna). Vänd sedan degen i mjölet en gång till. Slå på ugnen på 250 grader. Lägg upp brödet på plåten, antingen som helt bröd eller dela i två, små bullar eller baugetter. Låt brödet stå på plåten tills ugnen blivit varm. Spraya med kallt vatten om du vill ha hård skorpa. Ställ in plåten i ugnen. Slå ner gradantalet till 200 efter fem minuter och grädda i ungefär en halvtimme eller tills brödet verkar klart (beroende på hur stora bröd du gjort). Lycka till!

Jag har exprimenterat rätt mycket men grunden om hur är alltid detsamma oavsett mjölsort, brödkryddor, med eller utan sesamfrö/vallmofrö/havregryn på. Baugetterna är grymt populära här hemma och gräddas ungefär tjugo minuter. Sätter degen på kvällen och bakar ut på morgonen...

Hoppas att ni har en underbar kväll. Kram

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ha Ha, brännässlor, ungen lär ju ha haft lite svårt att hålla sig för skratt. Briliant! / Krill

KaosJenny sa...

Mm, det är sant, det ryckte lite i mungiporna och vi kom ifrån Status quo litegrann eftersom jag sa brännässlor varje gång ämnet kom på tal :-)
Kram